KAPSAM
Eğitim etkinliği kapsamında öncelikle dijital beşerî bilimlerin süreçleri ve dijital ilahiyat araştırmaları açısından yapay zekânın imkanlarından, kullanım alanlarından sosyal bilimler ve ilahiyat çalışmalarına kazandırdığı yeni yaklaşımlardan bahsedilecektir. Ardından temel bir tartışma konusu olarak YZ ve araştırma etiği konusu ele alınarak genel bir çerçeve oluşturulması planlanmaktadır (Doç. Dr. Yunus Uğur, Dr. Arş. Gör. Tuba Nur Saraçoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Tuba Nur Umut). Daha önceki eğitimde konuların müstakil işlenmesine imkân tanıması dolayısıyla modül şeklinde organize edilen eğitim bu dönem ele alınan konuların birbirini tamamlaması dolayısıyla bütün derslerin tüm katılımcılara açık olarak yapılması şeklinde planlanmıştır. YZ alanında büyük dil modelleriyle çalışma yapmak belli bir düzeyde kodlama konusunda kullanıcıya kolaylık sağlasa da uygulama diğer uygulama derslerinin daha rahat işlenmesi ve anlaşılması için temel kodlama bilgileri ve YZ metotlarının uygulamalı eğitimiyle programa başlanacaktır (Prof. Dr. Hasan Güçlü). NLP ve OCR/HTR teknolojileri eğitimleri birbiriyle iç içe olması dolayısıyla ard arda planlanmıştır (Dr. Öğr. Üyesi Şaziye Betül Özateş ve Dr. Jonathan Allen), her iki dersin de katılımcılarla birlikte sürdürülen uygulama saatleri olacaktır. Ders yoğunlukları gözetilerek projelere dayalı uygulama sunumlarına farklı günlerde yer verilmiştir (Assistant Professor Yusuf Çelik ve Dr. Arş. Gör. Ahmet Faruk Çelik), büyük dil modellerine dayalı ilahiyat alanından analizler, YZ ve ilahiyat uzmanlıkları dolayısıyla farklı arka planlara sahip iki eğitimci tarafından ard arda eğitim günlerinde verilecek şekilde planlanmıştır (Dr. Öğr. Üyesi Taha Koçyiğit ve Arş. Gör. Yusuf Büyükyılmaz). Böylece bir derste uygulamalı olarak katılımcılarla birlikte OpenITI’ın bir kaynak olarak IsarGPT’nin bir YZ modeli olarak nasıl kullanılacağı işlenecek, diğerinde ise tarih, fıkıh, hadis, tefsir gibi farklı ilahiyat disiplinleri bağlamında bu yöntemlerle denemeler yapılacaktır. Katılımcının hazır verileri ve modelleri kullanmasının yanı sıra kendi modelini tasarlamasına da imkân verilecektir.
Bu eğitim kapsamında katılımcıların;
-
temel tartışma konularından haberdar olmaları, etik boyutundaki tartışmaları dikkate alarak çalışma süreçlerinin nasıl yönetileceği konusunda farkındalık kazanmaları,
-
temel YZ metodlarını öğrenmeleri,
-
büyük dil modelleriyle yapılan İlahiyat çalışmalarının teknik arka planını görerek buna dahil olmaları,
-
kendi alanlarına ait metinlerden uygulamalarla ilahiyat disiplini açısından ortaya çıkabilecek sonuçları görmeleri
-
NLP ve HTR gibi yaygın kullanılan YZ metodlarını öğrenmeleri ve yazma eserle araştırmalarına kazandırdığı yeni açılımları görmeleri
-
Yurt içinde ve yurt dışında sürdürülen projelerden hareketle metinden veri elde etme süreçleri konusunda tecrübeli eğitimcilerden destek almaları hedefleriyle içerikler oluşturularak alanında uzman bir akademik kadro bir araya getirilmiştir.
Program iki gün üçer blok, diğer günler dört blok olacak şekilde maksimum 7 gün olması koşulu gözetilerek düzenlenmiştir. Aynı gün içerisindeki derslerin yoğun olmamasına dikkat edilmiş ve alınan dersler üzerine çalışma imkânı doğurmak için birer gün arayla planlanmıştır.