Uygulamalı Dijital İlahiyat Araştırmaları (I)
Bu sayfada Türbitak 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği”Programı kapsamında 5-17 Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen Uygulamalı Dijital İlahiyat Araştırmaları eğitim programına dair bilgiler arşivlenmiştir.
Söz konusu eğitim kapsamında 260 kişilik başvuru arasından Tübitak projelerinde yer alan, yayınları olan DBB yöntemlerini çalışmalarında doğrudan kullanmak isteyen Türkiye'nin farklı şehirlerinden ve ilahiyat fakültelerinin birçok farklı disiplininden yüksek lisans ve doktora düzeyinde 80 kişilik katılımcıya eğitim verilmiştir. Başvurularda tercihlerin belli konularda yoğunlaştığı gözlenmiştir.
Program kapsamındaki dört modülden metin analizleri ve yapay zekâya gösterilen ilgi doğrultusunda D-İA/2 eğitiminde YZ uygulamalarıyla ilahiyat sahasından metin analizlerine odaklanılması kararlaştırılmıştır. Bu çerçevede NLP, OCR/HTR başta olmak üzere YZ metotları ve LLM ile metin analizlerinin yapılması konusundaki dijital alt yapıyı, ilahiyat sahasından örnek metin analizi uygulamalarını ve bu alanda yapılan projeleri içeren bir eğitim programı hazırlanmıştır.
Aşağıda D-İA/1 eğitiminin detaylarını bulabilir, eğitim alan araştırmacıların çalışmaları için Proje Çıktıları sayfamıza göz atabilirsiniz.
Amaç
Uygulamalı Dijital İlahiyat Araştırmaları Eğitim Programı, ilahiyat alnında sürdürülen akademik çalışmalarla dijital beşerî bilimlerin yöntemleri arasında bir iletişim kurmayı amaçlamaktadır. Dijitalleşme süreçlerinin sosyal bilimleri de etkisi altına alması, dijital beşerî bilimler (bundan sonra DBB) olarak adlandırılan yeni birtakım çalışma yöntemlerini doğurmuştur.
Kapsam
Proje kapsamında verilecek çevrimiçi eğitimlerde DBB yöntemlerinin İslamî ilimlere adaptasyonunun imkanları sorgulanacak ve katılımcıların aktif olduğu örnek çalışmalarla sürece dahil olmaları sağlanacaktır. Bu bağlamda öncelikle alanın tanıtılmasına ve temel kavramsal çerçevenin ortaya koyulmasına yönelik olarak üç blok giriş dersleri planlanmıştır. ....